Derfor skal du holde hjernepauser

Jeg taler ofte med klienter, som er udfordret af arbejdsrelateret stress eller anden belastningsreaktion, om at holde hjernepauser i løbet af dagens udfordringer.

At blive bedre til at holde sine hjernepauser, kan naturligvis ikke gøre det alene.

Men det kan blive et væsentligt redskab når vi taler om tilbagevenden til arbejdet eller generelt at blive bedre til at passe godt på sin hjerne.

Hjernepauser kan modvirke hjernetræthed,

øge din mentale sundhed og

mindske risiko for stress.

Hjernepauser kan være utrolige vigtige.

Ikke kun for dig personligt, for din arbejdsglæde, og almene trivsel og for din holdbarhed på arbejdet, men også for dine kollegaer og jeres fælles effektivitet.

Er du i tvivl om – hvorfor du skal holde dine hjernepauser?

Spørg dig selv – hvor tit er du hjernetræt?

Hvordan laver man en hjernepause?

Der er ret enkelt, at lave en pause for din hjerne. Det tager blot få minutter. Man plejer at sige mellem 1-5 minutter.

I dette tidsrum foregår din mentale pause. Her laver du ikke noget specielt eller noget der kan stimulere din hjerne.

Det vil det vil sige, at du giver dig selv et par minutter, hvor du intet skal – andet end at være hvor du er og med dig selv.

Det sværeste ved at give sin hjerne et roligt øjeblik er, at at vi ikke altid har lyst til at droppe vores aktivitet. Vi kan godt lige at være i gang. Du kender bestemt, den følelse af at være “godt i gang”.

Hjerner elsker at bliver stimuleret og bare være i “flow”. Men, fordi at din hjerne gerne vil have det nu-og-her, er det måske ikke altid den bedste ide.

For andre kan det og så være deres psykologiske mønstre, der kan spænde ben for at holde hjernepauser. Det kunne eksempelvis være en ‘overbevisende tanke/leveregel om at du hele tiden skal være i gang og præstere godt – for så er du ellers ikke noget værd…

Derfor kan det for nogen være en udfordring, at træne sig i at få holdt sine hjernepauser.

Og ikke mindst vigtigt!

Det vigtigste er, at du forstår vigtigheden af det mentale pusterum, og derved tager en bevidst beslutning om at komme igang med måske at udfordre gamle ubrugelige mønstre – og få indarbejdet en ny sund vane på jobbet og ikke mindst for dig selv.

Hvor tit skal man holde en hjernepause?

For at din hjerne kan opnå den eftertragtede virkning ved at holde pauserne, skal du som alt muligt andet øve dig i det.

Du bør holde en pause ca en gang i timen.

Eller hvis det passer dig og dine arbejdsgange bedre – så hold en pause, når du går fra en opgave til den næste. På denne måde kommer der et naturligt break, hvor du måske også bedre kan huske at få holdt pausen.

Hvad kan du få ud af at give din hjerne en pause?

Ved at tage hensyn til din biologiske hjerne, kan du gennem din vedholdende indsats med at holde dine hjernepauser, kan du øge din trivsel og reducere stress.

Man kan også sige, når du laver en indsats for at undgå at dit neurale netværk vil blive overbelastet, så hjælper du dig selv.

På denne måde kan din arbejdsindsats bliver mere stabil, da du på denne vis bedre kan undgå en sygemelding.

Skal dine arbejdsplads vide mere om hjernepauser?

Hvis du ønsker at opnå væsentlige og varige forandringer, kræver det en aktiv og bevidst beslutning.

Og aktiv indsats.

Nye vaner bør indøves – og gerne sammen med andre.

Derfor kan det være effektivt, at gøre det i flok og indføre hjernepauser for alle.

Når dine kollegaer også øver sig på at holde deres hjernepause, kan I hjælpe hinanden. Det bliver måske også mere tilladt at passe bedre på sig selv – end at bare kører på og overbruge sig selv på længere sigt…

Vil du være seriøs med at få indarbejdet nye mentale vaner, kræver det en gradvis omlægning.

Et skifte i vanetænkning.

Kom godt i gang med at holde dine mentale pusterum – og skriv til mig, hvis der er noget, som jeg vil kunne hjælpe med. Du træffer mig altid på: kontakt@psykologenpaalandet.dk