Naturterapi, haveterapi og terapi udendørs

Sådan kom jeg igang med at lave terapi udenfor

Solen er sund i passende mængder - terapi udendørs.

Ja, der er mange måder at beskrive ude-terapi på, men fælles for naturterapi, haveterapi og terapi udendørs er, at vi bevæger os væk fra det hvide, kliniske terapirum og ud i det naturlige – i den friske luft.

Dette kan der være mange forskellige årsager til, men generelt er der konsensus om, at tilbringe tid ude i naturen er sundt for dig – både kropsligt og mentalt.

Skal jeg lave terapi ude- eller indenfor?

Siden jeg startede egen klinik som privatpraktiserende psykolog, har jeg bevæget mig mere og mere udenfor.

I begyndelsen var det ikke nemt at forlade mit samtalerum, da det var “de trygge rammer”. For mig som psykolog er det afgørende at lave et professionelt stykke arbejde. Men jeg blev i begyndelsen bremset af negative bekymringstanker om hvad-mon-andre-måtte-tænke…

Jeg skulle arbejde en del med egne processer inden jeg kom videre. Jeg opdagede, hvor betydningsfuldt det var og er for mig personligt, at tilbringe tid udendørs – og da jeg begyndte at undersøge de psykiske fordele herved, blev det endnu tydeligere for mig, at de psykologiske samtaler burde finde sted udendørs fremfor indendørs.

ude versus inde terapi

I begyndelsen var jeg mest indenfor, og bevægede mig gradvist mere og mere udenfor. Det kunne være at lave en session som walk-and-talk eller gå udenfor og lave en mindfulness guidning til en klient, mens vi sad nede på gårdspladsen.

Langsomt kunne jeg åbne mit terapirum mere og mere op – og rygtet spredte sig. Der begyndte at komme klienter, som efterspurgte at få deres behandling ude i naturen.

Regnen kommer!

Og en dag skete der noget. Imens jeg havde en session med en ung mand i kørestol, begyndte det at regne. Ikke bare lidt – det stod ned i stive stænger! Nu var gode råd dyre – han kunne ikke komme ind i praksis med kørestolen!

Men ved siden af hønsehuset, er en gammel dobbelt garage med porte ud til gårdspladsen. Her stod halm og en masse skrammel – men der var god plads til os. Så ind kom vi. Her var vi i læ – mens regnen plaskede.

Da den unge mands forløb blev afsluttet, fortalte han hvor meget det havde betydet for ham, at vi havde været udenfor og ikke inde i et lokale. Især episoden med at komme i læ, lytte til regnen på taget og duften af jord imens hønsene pludrede inde ved siden af, huskede han med glæde. Foruden al den konkrete terapi, naturligvis.

Med tiden gik det op for mig, at mine klienter fik noget ekstra med sig, når vi var udenfor. Man kunne mærke sig selv på en anden måde; glimt fra da man var mere sig selv og erindringer fra en gladere tid…

Uderummet som base for udeterapi

Med corona blev det en let overgang. Jeg lukkede mit samtalelokale for klienter og supervisander. Nu fungerede det kun mit kontor – dog også med en del video sessioner 🙂

Den tidligere dobbelt garage blev ryddet op, kalket og der kom nyt tag på, så den nye brændeovn kunne installeres. Jeg har altid ønsket mig en brændeovn i mit terapilokale – det skaber hygge i rummet, foruden varme.

Sådan foregår naturterapi, haveterapi og terapi udendørs hos mig

Vi kan vælge at have sessionen i det hyggelige uderum, eller bevæge os rundt i den omkringliggende natur. Herude kan vi også være private, og vi kan enten lave walk-and-talk eller finde et sted, hvor der er rart at være.

For mig er det ikke afgørende hvad vi kalder det – men at den psykologiske behandling er i top og foregår i nær relation med naturen.

Vi kan sidde i uderummet, hvor den ene langside altid er åben. Her er udsigt til det grønne, mens høns og ænder trisser rundt på gårdspladsen og terapihunden Milton passer på.

Eller om vi gå langs Rævs Å og finde et sted at sidder nede på engen skjult af de høje græsser. Eller vi kan sidde i vores have under de gamle træer.

Det vigtigste er, at du oplever et rum, der er trygt og stimulerende for det arbejde, som du er kommet for at få hjælp til.

Indholdet i den psykoterapeutiske samtale, det teoretiske grundlag og rammeforståelses, er den samme – uanset hvor vi befinder os.

Har du nogle spørgsmål til mig, er du altid velkommen til at skrive på:

kontakt@psykologenpaalandet.dk